KITA HANYA MEMPERJUANGKAN NASIB KITA, HANYA KITA SAHAJA YANG TAHU MASALAH KITA, JADI
BERSATULAH DEMI SATU TUJUAN YANG SAMA


PENGIKUT

Mukadimah

Peranan guru GSTT mungkin dianggap remeh. Cukup hanya sebagai pelengkap di sekolah. Itu adalah pandangan segelintir masyarakat. Mungkin juga ada yang tidak menyedari kewujudan guru GSTT. Walhal sumbangan dan perkhidmatan guru GSTT amat penting dalam kelangsungan pendidikan di Malaysia. Malangnya sampai bilakah nasib guru GSTT akan tidak diendahkan. Apakah tiada ertinya pengorbanan selama ini? Untuk itu, guru GSTT perlu bersama-sama memperjuangkan hak sebagai jaminan kehidupan yang lebih bermakna.

Selasa, 27 September 2011

Semakan DOKUMEN CALON GSTT KPLI/ DPLI/ KPLSPM AMBILAN NOVEMBER 2011/ JANUARI 2012

klik disini
Semakan DOKUMEN CALON GSTT KPLI/ DPLI/ KPLSPM AMBILAN NOVEMBER 2011/ JANUARI 2012


Sesiapa yang cukup syarat tetapi tidak mendapat tawaran semakan dokuman ni, boleh datang terus ke mana-mana pusat semakan pada hari semakan (3-6 Okt 2011) dengan membawa bersama dokuman asal dan salinan yg telah disahkan seperti berikut:
1) kad pengenalan
2) sijil kelahiran
3) sijil berhenti sekolah
4) sijil akademik ( spm, stpm, stam, diploma, ijazah) *termasuk transkrip akademik
5) pengiktirafan ijazah (jika berkaitan)
6) surat lantikan gstt
7) surat pengesahan bertugas di sekolah

SERTA

gambar berukuran pasport
 

67 ulasan:

  1. SALAM WANI..ALHAMDULILLAH NAMA SAYA ADA DALAM SEMAKAN..TERIMA KASIH KERANA PGM BERUSAHA BERJUMPA DENGAN KPM TEMPOHARI..INSYAALLAH ADA REZEKI KITA KE IPG DENGAN IZIN-NYA..SAYA TURUT MENDOAKAN RAKAN-RAKAN LAIN JUGA..INSYAALLAH..AMIN..

    BalasPadam
  2. salam...
    wani, knp kat surat sy tempat, tarikh dan masa semakan kosong.....apa maksudnya....xdpt ke....risaunya.....hrp wani dpt membantu...sbb ramai yg jd camni gak....

    BalasPadam
  3. Assalamualaikum..

    Kalau ada nama tapi tak dinyatakan kat ipg mana nak buat semakan so macam mana yer?

    BalasPadam
  4. Salam..wani..kalau dapat panggilan untuk semakan dokumen ni..confirm dapat ke untuk kursus perguruan gstt ni?

    BalasPadam
  5. salam...
    wani, pagi nie chek lg sedih....
    HARAP MAAF..NAMA ANDA TIDAK TERSENARAI DALAM CALON GSTT.........
    apakah makna semua ini....semalam chek xda tempat n tarikh semakan.....
    hari nie camni plak...
    sedangkan layak dari segi semua syarat...
    knp berlaku begini....sedihnya.....
    sy sgt2 berharap pihak PGM dpt membantu.....
    segala bantuan dan usaha kalian sy dahului dgn jutaan t.kasih...hanya Allah yg dpt mbalas jasa kalian..

    BalasPadam
  6. salam, setelah semakan dibuat saya tidak ditawarkan untukk kpli.so nakk tanya masihkkah kkami mempunyai peluang untuk merayu setelah rayuan dubuat melalui jpn yang dipanjangkkan kpd kpm. mohon penjelasan. apakah calon yang sitawarkan termasuk calon yang telah merayu kepada kpm melaui jpn?

    BalasPadam
  7. salam, saya mengharapkkan persatuan melakukan sesuatu dengan melakukkan rayuan kepada rayuan kami dengan mengumpulkan dan menyerahkkan rayuan kkami kpd kpm. saya ingin mengetahui status saya sebagai ahli setelah mendaftar dan menyertaan bukkti pembayaran yuran keahlian pada 15 september yang lapas. setakat ini tiada pengesahan daripada PGM. ruzlan1609@yahoo.com. sekian terima kasih

    BalasPadam
  8. adakah selepas menghadiri semakan dokumen, mereka terus dapat dilantik atau perlu menghadiri temuduga??

    BalasPadam
  9. kpli utk gstt ni kpli mode PPC tu ape ye??sbb kpli kdc tu 'kursus dlm cuti'?

    BalasPadam
  10. Sebarang permasalahan dan pertanyaan berkenaan semakan dokumen ini boleh diajukan terus ke talian 03-8884 1229/ 1231/ 1259/ 1227

    status keahlian PGM- seperti yg telah diterangkan sebelum ini, slip deposit perlu diemailkan kepada Bendahari PGM bukan Setiausaha PGM. Jika selepas 7 hari bekerja dari tarikh email tersebut, tp msh blm menerima sebarang maklum balas. Sila telefon Bendahari PGM. No telefon ada di bahagian kedudukan organisasi

    BalasPadam
  11. masalahnya talian tu slalu sibuk...call x penah dpt....

    BalasPadam
  12. Wakil JPN ada bg tau, sapa2 yg x dpt panggilan semakan dokumen boleh buat rayuan trus ke KPM.
    JPN dh xde kuasa sampai 16sept lepas.
    semua data dah sampai ke KPM, rujuk ngan dorg.

    utk rayuan dicadangkan buat la surat rayuan, sokongan & lampiran(SKT,emis 2010, etc)..
    mudah2an dpt membantu..

    BalasPadam
  13. Sesiapa yang cukup syarat tp tdk mendapat tawaran semakan dokuman ni, boleh dtg terus ke mana-mana pusat semakan pada hari semakan (3-7 Okt 2011) dengan membawa bersama dokuman asal dan salinan yg telah disahkan seperti berikut:
    1) kad pengenalan
    2) sijil kelahiran
    3) sijil berhenti sekolah
    4) sijil akademik ( spm, stpm, stam, diploma, ijazah)
    5) pengiktirafan ijazah (jk berkaitan)
    6) surat lantikan gstt
    7) surat pengesahan bertugas di sekolah

    BalasPadam
  14. Tarikh aemakan di kebanyakan negeri 3-6 okt 2011

    BalasPadam
  15. PKBP:
    semakan dokuman sahaja. Dato' Ketua P'arah KPM dah putuskan,temuduga dan m-test/ medsi dikecualikan untuk latihan ambilan khas gstt ni

    BalasPadam
  16. Salam.

    Berkenaan dengan yang tidak mempunyai nama, tempat dan masa tu mcmmane? Saya cuma nak pastikan yang ade name, tempat dan masa akan confirm dapat ke?

    BalasPadam
  17. Ewan:
    tawaran ni br untuk semakan dokumen, bila dah terima tawaran mengikuti latihan nanti baru confirm dapat

    BalasPadam
  18. Insya Allah ... Semoga semua GSTT dpt diserapkan ke perkhidmatan tetap.. Mudah-mudahan... Amin...

    BalasPadam
  19. Apakah syarat2nye?nama saya pun tidak ada dalam senarai gstt.

    BalasPadam
  20. teacher ina:

    1) GSTT yang dilantik sehingga Jun 2010 (tidak termasuk PRE, Guru Ganti, Guru Kontrak)

    2)Telah berkhidmat selama 2 tahunTermasuk 2010 (sehingga Jun.* lantikan selepas Jun tidak diambil kira) serta tahun 2009 dan / 2008

    3) Umur tidak melebihi 35 tahun pada 31 Disember 2010

    “Tertakluk kepada syarat-syarat umum berdasarkan surat pekeliling Perkhidmatan KPM bil 1/2007”

    BalasPadam
  21. teacher ina:

    1) GSTT yang dilantik sehingga Jun 2010 (tidak termasuk PRE, Guru Ganti, Guru Kontrak)

    2)Telah berkhidmat selama 2 tahunTermasuk 2010 (sehingga Jun.* lantikan selepas Jun tidak diambil kira) serta tahun 2009 dan / 2008

    3) Umur tidak melebihi 35 tahun pada 31 Disember 2010

    “Tertakluk kepada syarat-syarat umum berdasarkan surat pekeliling Perkhidmatan KPM bil 1/2007”

    BalasPadam
  22. kaunter semakan di buka jam berapa hingga berapa?kalu kat negeri sembilan kat mana pusat semakannya?saya x dapat panggilan, tp nak pegi jugak…

    BalasPadam
  23. Kebanyakan pusat semakan ada 2 sesi. 8.00 am dan 10.00 am. Calon semakan digalakkan dtg 30 minit lebih awal Pusat semakan di Negeri 9, kalau tak silap saya dibuat di SK Panchor, Ampangan. Untuk maklumat lebih tepat, sila telefon BPG di talian 03-8884 1229/ 1231/ 1259/ 1227

    BalasPadam
  24. utk yg n9 tu..sy da wat semakan semalam...n owg tu pesan suh bgtau kwn2 yg xdpt tawaran dtg gak bwk dokumen2 yg dimintak n gmbr...n dtg je rabu atau khamis ni..di sk panchor kay

    BalasPadam
  25. IKLAN PERMOHONAN

    Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) mempelawa calon yang berkelayakan, berpotensi, berminat dan beriltizam untuk mengikuti Kursus Perguruan Lepas Ijazah Sekolah Rendah (KPLI-SR) j-QAF Mod Latihan Perguruan Berasaskan Sekolah (LPBS) di Institut Pendidikan Guru(IPG), KPM.Pengambilan Kursus Perguruan Lepasan Ijazah Sekolah Rendah (KPLI-SR) j-QAF Mod Latihan Perguruan Berasaskan Sekolah (LPBS) Ambilan Januari 2012.

    Pembelian no. pin dan borang permohonan online juga akan dibuka mulai 26 September 2011 (Isnin) selepas jam 9.00 pagi.

    Nota : Ini adalah pengambilan KPLI j-QAF untuk bidang Bahasa Arab, Pendidikan Islam dan Pendidikan Khas j-QAF sahaja dan bukan KPLI biasa. TARIKH TUTUP : 9 OKTOBER 2011 http://apps.moe.gov.my/kpli/mohon_kpli_jqaf2012/ lebih lanjut layari blog MYADHA................

    BalasPadam
  26. bila agaknya keputusan untuk ke ipg dapat diketahui

    BalasPadam
  27. Boleh rujuk kpd taklimat GSTT oleh KPM:
    Surat tawaran mengikuti kursus akan dikeluarkan seawal-awalnya pada bulan November 2011

    jadi tak perlu percaya dengan pelbagai spekulasi yang ditimbulkan oleh pelbagaii pihak. Biarkan pihak KPM menjalankan tugas mereka, jika ada perubahan insyaAllah akan dimaklumkan

    BalasPadam
  28. alhamdulillah adanya persatuan gstt malaysia ni...next time bleh update...thanks utk semua...

    BalasPadam
  29. bila pengumuman nama yang layak akan di panggil ya????

    BalasPadam
  30. Boleh rujuk kpd taklimat GSTT oleh KPM:
    Surat tawaran mengikuti kursus akan dikeluarkan seawal-awalnya pada bulan November 2011

    BalasPadam
  31. syukur sangat sebab ada blog khas utk gstt ni...sblm ni byak btul spekulasi yg dbuat mgnai prgram amblan khas GSTT, xthu mn 1 yg nk pcya but...sy pcya apa yg ada dlm blog anda. jutaan trma ksih utk usaha anda.

    BalasPadam
  32. hope apa yg dijanjikan utk bekas gstt n gstt yg sedang btugas lbh 2tahun ni bkn ckp 0 sajer.. hope sgt2 utk tidak menganggur lagi n kne rejek stiap kali apply job lain.. sebab katanya "we have nothing to do with ur experiencessss"..

    BalasPadam
  33. Bila kita nak ketahui keputusan bagi yang berjaya masuk KPLI dan DPLI?

    BalasPadam
  34. please help saye..camne nak check status penerimaan twaran gstt nie??

    BalasPadam
  35. salam....result untuk kpli dpli gstt bila boleh tau ??? penantian satu pyiksaan la

    BalasPadam
  36. TARIKH KEPUTUSAN SEMAKAN KPLI/DPLI/KPLSPM

    Boleh rujuk kpd taklimat GSTT oleh KPM:
    Surat tawaran mengikuti kursus akan dikeluarkan seawal-awalnya pada bulan November 2011. (Seawal-awalnya pada...bermaksud paling awal pada...) Harap semua bersabar, kerana pihak KPM sedang bertungkus lumus memproses dokumen semakan tersebut. Berbanyak-banyak terima kasih atas kerja keras warga KPM

    BalasPadam
  37. bile lah agaknye result gstt tu nak kuar? :( da sabar sgt2 dah ni........

    BalasPadam
  38. salam, wani saya nak tanya apakah kaedah dan medium yang akan kpm dan bpg gunakan bagi membolehkan semua gstt menyemak status permohonan kami untuk kpli mahupun dpli khas ini? apakah pihak persatuan gstt akan mewujudkan jawatankuasa khas bagi membela ahli persatuan yang tidak berjaya dalam permohonan kpli mahupun dpli ambilan khas ini. saya cadangkan diwujudkan jawatankuasa khas untuk membuat rayuan bagi pihak ahli-ahli persatuan yang tidak berjaya dalam permohonan nanti. mohon dipertimbangkan oleh kak wani dan seluruh ahli persatuan. terima kasih.

    BalasPadam
  39. salam, bagaimana jika semua syarat kelayakan telah di penuhi namun tidak mendapat tempat, adakah ini adil sedangkan rakan yang seangkatan semua dapat..ketelusan dalam pemilihan adakah adil, sedia maklum isu 'kroni' 'kabel' menjadi tunjang kuat dlm pemilihan...how come?

    BalasPadam
  40. KPM sedang berusaha sedaya upaya untuk memastikan tiada keciciran berlaku ke atas gstt (sama ada cof/ cfs/ tidak dilantik pd 2011) yang layak untuk mengikuti kursus persediaan ini. Buktinya:
    1) gstt yang tidak mendapat surat panggilan semakan dokumen turut diberi peluang yang sama untuk membuat semakan tersebut di mana-mana pusat semakan di setiap negeri
    2) gstt yang pergi terus ke kpm tetap diberi peluang membuat semakan dokumen walaupun selepas tempoh membuat semakan dokumen telah tamat
    3) sehingga kini KPM melalui BPG masih berusaha keras memproses dokumen kita supaya setiap gstt yang layak mendapat tempat sepatutnya, malahan mereka terpaksa bekerja lebih masa hingga ke malam bg tujuan tersebut. Setiap gstt yang layak, tetapi dokumennya tidak lengkap dihubungi untuk melengkapkan dokumen mereka.

    kaedah @ medium untuk menyemak status kursus persediaan perguruan untuk gstt ini InsyaAllah akan dimaklumkan kemudian setelah semua proses selesai.

    Setelah keputusan untuk mengikuti kursus bagi gstt ini diketahui, PGM akan membuat "servey" bagi mengetahui sama ada masih kedapatan @ tidak GSTT YANG LAYAK DAN TELAH MEMBUAT SEMAKAN DOKUMEN tetapi tidak mendapat tempat untuk latihan. Tindakan persatuan adalah bergantung kepada hasil "survey" tersebut

    BalasPadam
  41. insyaallah ada rzki tu
    ...semua sabar ye...dah tak sabar2 nak jadi cikgu ni...

    BalasPadam
  42. as salam..terima kasih.saya juga mengharapkan semuanya berjalan dengan lancar justeru,result itu nanti adalah yang terbaik..amen

    BalasPadam
  43. betol cakap kak wani, ade pihak BPG KPM menghubungi saya meminta salinan surat lantikan tawaran gstt dari JPN. yang saye bagi mase semakan dokumen tu dari pihak sekolah jer.

    BalasPadam
  44. nape lambat sgt menunggu dan terus menunggu .... mudahan ade rzki ....amin .....

    BalasPadam
  45. saya nak tanya...

    adakah spekulasi UPSI dan ISMP menganggu proses kita?

    BalasPadam
  46. Salam
    Ada sebarang perkembangan terbaru?
    Bilakah keputusan utk DPLI KPLI akan keluar?
    Jika GSTT tidak layak mengikuti kursus, bagaimana? Adakah masih sambung mengajar?

    BalasPadam
  47. Kenapa ada pegawai KPM call sy dan tanya mengapa surat sokongan dr sek sy menyatakan yg sy berkhidmat di sek yg sama selama 3 tahun berturut(2009,2010 & 2011), sedangkan sy mmg ditempatkan di sek yg sama selama 3 tahun berturut..

    BalasPadam
  48. Sabar jela menanti.jgn buat spekulasi2 mengarut.bukan senang pihak atasan nk buat pemilihan n pnempatan.kita semua ni bukan dtemptkan d satu tmpt-tp di seluruh ipg n universiti2 yg terlibat.so, cubala bawak bertenang dan bersabar.kita sudah diberi peluang dan ruang so jgn la rakus n mndesak.trust me, kalo dah cukup syarat..duk diam2 tunggu surat tawaran.kemasukan x semestinya hujung tahun ni meby jg tahun hdpn.byk lg masa utk berdoa, berdoa dan berdoa.ok!

    BalasPadam
  49. saye nak bertanye.. apekah status permohonan bagi calon yg dah buat semakan kpli gstt ni? adakah mereka akan di tapis lagi atau teros mendapat penempatan bagi menjalani kursus ini..

    BalasPadam
  50. salam..

    agak nya bila ye keputusan gstt kpli tu akan keluar ye?

    nak tnye gstt negeri lain ade ke kene bertugas di JPN masing2? ke gstt KL sahaja kene bertugas mcm ni? kami gstt KL takde cuti langsung selepas penat bersekolah awal nov lepas..

    BalasPadam
  51. salam
    ereen,sy pne kne btugas di sekolah.mbantu pengetua dan pk untuk pengurusan 2012.sekiranya bercuti gaji tak akan dibayar..selain itu dapat juga ilmu bkaitan pengurusan sekolah.bergantung kepada pengetua sekolah.moga2 berbaloi..sangat sabar menunggu keputusan kpm.uhuuuu

    BalasPadam
  52. emh.... untung sekolah bagi job, saya maaf kata memang xder gaji... ok la ader keje ader gaji, now tgh tggu result semakan nih... hope ada rezki

    BalasPadam
  53. Senyap je owner blog nie.
    Bile result nak keluar?
    update la blog, bg info kat gstt semalaysia.

    BalasPadam
  54. Adi aizad,

    InsyaAllah tak lama lg result kluar. Tentang up-date blog: blog ni adalah blog rasmi PGM. Jadi, kami hanya akan memberi info tentang perkara-perkara yg sahih dan ada bukti sahaja berkenaan GSTT dan aktiviti PGM. Kalau ada antara kita yang inginkan info berupa remours dan spekulasi, boleh singgah ke mana2 laman sosial yang berkenaan

    BalasPadam
  55. nak tanya sikit... PPD Hulu Langat buat taklimat utk GSTT, khabarnya tentang perlantikan GSTT ke COF 2012... xpasti lagi la... saper tau hal ni, awat PPD saya xpanggil taklimat pun. kalian yg terlibat cer bgtau...

    BalasPadam
  56. Salam.. Nad nk tanya,ada lg kah gstt pd thn 2012? Bagaimana pemilihan gstt utk thn 2012,ada sesiapa tahu?sbb seblm2 ni (ppd petaling perdana) kita kena mengisi borang dlm bln 10@11 n dlm bln12 dipanggil i/view.. terima kasih..

    BalasPadam
  57. saya da daftar kt pgm ni..da byr yuran pn tp knp takde feedback????

    BalasPadam
  58. Sukacita dimaklumkan Bahagian Pendidikan Guru, Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) akan membuka talian semakan keputusan GURU SANDARAN TIDAK TERLATIH (GSTT) AMBILAN DISEMBER 2011 melalui portal rasmi http://www.moe.gov.my/ bermula 19 Disember 2011.

    BalasPadam
  59. W@N@, selepas 7 hari bekerja dari tarikh EMAIL SLIP DEPOSIT, jk masih belum menerima apa2 feedback, boleh call bendahari

    BalasPadam
  60. nad,
    mengikut maklumat yang kami terima dari kpm, tiada lagi gstt utk thn 2012. Sebarang perubahan boleh rujuk kpm

    BalasPadam
  61. salam..wani bagainama pula bagi yg tidak dapat tawaran mod sepenuh masa ini..lagi satu sebab musabab yg tidak layak juga tidak di ketahui.sedangkan semasa semakan baru2 nie semuanya complete..

    harap maklum balas dari pihak kpm..

    BalasPadam
  62. wa!!! kenapa sy tak dapat utk ambilan Disember ni??? nak buat camner ni? buat rayuan ke?

    BalasPadam
  63. hai semua..sy dpt..tq so muchhh kpm

    BalasPadam
  64. assalammualaikum dan salam sejahtera
    saya bekas GSTT, pengalaman mengajar 2 tahun (2008 & 2009). saya juga mangsa "MAAF NAMA ANDA TIADA DALAM SENARAI". saya cuma ingin tahu adakah saya tidak tersenarai disebabkan saya tidak dilantik bertugas pada tahun 2010 dan 2011?

    BalasPadam
  65. sy nk tanyer.. sy last sem student ipta tahun 2012 uthm... sy mendapat 2.46... sy nak memohon kpli atau dpli atau gstt sek. men. tahun 2013.. adakah sy layak memohon.. klau sy layak.. mcmner nk mohon.. sy grad pd bulan 10 2012...

    BalasPadam