KITA HANYA MEMPERJUANGKAN NASIB KITA, HANYA KITA SAHAJA YANG TAHU MASALAH KITA, JADI
BERSATULAH DEMI SATU TUJUAN YANG SAMA


PENGIKUT

Mukadimah

Peranan guru GSTT mungkin dianggap remeh. Cukup hanya sebagai pelengkap di sekolah. Itu adalah pandangan segelintir masyarakat. Mungkin juga ada yang tidak menyedari kewujudan guru GSTT. Walhal sumbangan dan perkhidmatan guru GSTT amat penting dalam kelangsungan pendidikan di Malaysia. Malangnya sampai bilakah nasib guru GSTT akan tidak diendahkan. Apakah tiada ertinya pengorbanan selama ini? Untuk itu, guru GSTT perlu bersama-sama memperjuangkan hak sebagai jaminan kehidupan yang lebih bermakna.

Isnin, 19 Disember 2011

KEPUTUSAN LATIHAN PERGURUAN BAGI GSTT AMBILAN DISEMBER 2011


Makluman kepada semua AHLI PGM yang CUKUP SYARAT tetapi TIDAK BERJAYA untuk mengikuti LATIHAN PERGURUAN BAGI GSTT AMBILAN DISEMBER 2011. Anda diminta menghantar (pos laju) SALINAN dokumen-dokumen yang telah DISAHKAN ke alamat rasmi PGM 


181 KAMPUNG KOTA,
TUALANG SEKAH,
31700 MALIM NAWAR,
PERAK.

Mesti SAMPAI SELEWAT-LEWATNYA PADA 22 DIS 2011.

Dokumen-dokumennya yang telah disahkan ialah:

1) kad pengenalan
2) sijil kelahiran
3) sijil berhenti sekolah
4) sijil akademik ( spm, stpm, stam, diploma, ijazah) *termasuk transkrip akademik
5) pengiktirafan ijazah (jika berkaitan)
6) surat lantikan gstt
7) surat pengesahan bertugas di sekolah (setiap sekolah)

SERTA

sekeping gambar berukuran pasport


Salinan dokumen-dokumen tersebut akan kami gunakan untuk urusan RAYUAN

Rasional 22/12/11 sebagai tarikh akhir dokumen mesti sampai kepada PGM:
kalau pos laju pada 20/12/11 akan sampai pada 22/12/11, kami akan semak dan hantar ke KPM pd 22/12/11. jadi akan sampai pada 23/12/11. 24n 25 tu dah sabtu ahad, 26 plk cuti krismas sbb ganti 25/12/11 yang jatuh pd ahad. Jika rasa tempoh yang terlalu singkat, anda boleh kemukakan dokumen asal dan salinan ke BPG secara individu ("by hand"), namun tarikh cuti hari minggu dan cuti umum tersebut perlulah diberi perhatian


*syarat -syarat yang telah ditetapkan oleh KPM:


  1. GSTT yang dilantik sehingga Jun 2010 (tidak termasuk PRE, Guru Ganti, Guru Kontrak)
  2. Telah berkhidmat selama 2 tahun Termasuk 2010 (sehingga Jun.* lantikan selepas Jun tidak diambil kira) serta tahun 2009 dan / 2008
  1. Umur tidak melebihi 35 tahun pada 31 Disember 2010
Tertakluk kepada syarat-syarat umum berdasarkan surat pekeliling Perkhidmatan KPM bil 1/2007
TOLONG HEBAHKAN KEPADA AHLI PGM LAIN YANG  TIDAK BERKESEMPATAN MENJENGUK BLOG RASMI PGM INI

 

54 ulasan:

  1. nak tanya surat pengesahan bertugas tuh nak yang original ke boleh yang fotokopi yang lepas je?

    terima kasih

    BalasPadam
  2. ade taw pape tuk yg 1thn?? T_T..klo admin n mostly 2yrs n above, lps ni xde la spe lg org2 kuat n bijak pandai nk fight tuk 1thn

    BalasPadam
  3. surat pengesahan majikan tu nk yg salinan
    @ yg ori?

    BalasPadam
  4. wani..klu sya bru mengikuti blog ni dan blum berkesempatan utk menjadi ahli..blehkah pihak pgm membuat rayuan bagi pihak sya utk mengikuti kursus di atas..sya tak terpilih wlupun mencukupi syarat..harap reply secepat mungkin..terima kasih...

    BalasPadam
  5. Salam. saya dr Sarawak. Cukup syarat. Dh lebih 3 tahun jd GSTT, tp still x dpt.Insyaallah,saya poskan dokumen esok. Harap nasib GSTT yang lebih daripada layak ini terbela.Yang saya tak faham,yang satu tahun lebih pun ada yang dapat...Harap kita sama2 perjuangkan hak kita..
    Bagaimana saya nak contact pgm untuk isu ini.. tq

    BalasPadam
  6. saya belum jd ahli tp nk bayar yuran n jd ahli skrg..boleh jugak ke pos ke sana?

    BalasPadam
  7. sara,
    menurut Dato' Wee Ka Siong:
    sebanyak 2,928 GSTT pula tidak layak untuk mengikuti kursus perguruan kerana melebihi had umur serta tempoh berkhidmat kurang daripada dua tahun secara berturut-turut.

    Bagaimanapun, katanya, disebabkan kumpulan itu komited terhadap sistem pendidikan negara, maka kementerian menawarkan mereka meneruskan perkhidmatan secara "contract of service".

    "Contract of service ini tidak dibuat untuk jangka panjang...secara berperingkat dan boleh diperbaharui mengikut keperluan pada ketika itu," katanya.

    BalasPadam
  8. Sazana:
    yang ada yang ori lg baik, tapi kalau guna yang salinan mesti buat pengesahan

    BalasPadam
  9. Roshan,
    PGM hanya menguruskan rayuan untuk ahli sahaja. Bukannya susahpun nak jadi ahli
    1) isi borang pendaftaran secara on-line
    2) bank-in yuran keahlian RM10 (RM7=pendaftaran+RM3= yuran tahunan) dan emailkan kpd bendahari PGM * kalau nak pos sekali dgn dokumen utk rayuanpn boleh
    3) Jika belum terima pengesahan keahlian setelah 7 hari bekerja dari tarikh email slip deposit, anda boleh hubungi bendahari pgm untuk kepastian

    *bila dah selesai perkara 1) dan 2) di atas, PGM dah boleh semak keahlian anda

    BalasPadam
  10. hisham,
    insyaAllah, nasib anda juga akan terbela. nak contact PGM, just tinggalkan ulasan di blog ini ataupun telefon S/U atau Bendahari PGM (pada masa yang sesuai)

    BalasPadam
  11. alyana,
    boleh! boleh pos slip deposit sekali dengan dokumen untuk rayuan dan jgn lupa isi borang keahlian

    BalasPadam
  12. Saya dh lebih 2 tahun mengajar,tapi knapa x dpt juga??Ada rakan2 yg x ckup syarat dapat pun,hairan??Boleh PGM tolong kemukakan rayuan saya ni??Tetapi saya belum menjadi ahli PGM..Mesti kena mendaftar dulu kh, bru pihak tuan kemukakan masalah ini kh??

    BalasPadam
  13. as slm wani,sy dr sabah ni.kalo nk hntr kt pgm amik ms sbb sy kene g pulau lg tmpt sy dl.so kalo sy hntr personal trus bole ker?bole mintk alamat nk hntr tu ke mn?mintk tlg sgt2.thnx wani

    BalasPadam
  14. salam..saya mahu sertai pgm n akan buat bayaran melalui cimb cliks..ape bukti bayaran yg perlu saye beri..tq

    BalasPadam
  15. Salam...
    Saya baru ingin menjadi ahli kelab ini.Saya pos slip pembayaran bersama-sama dengan dokumen rayuan saya boleh kan...Saya pun tak dapat tawaran gsst tue walaupun cukup syarat.Saya berharap PGM dapat membela nasib-nasib kami.terima kasih.

    BalasPadam
  16. salam..surat rayuan kena buat tak?

    BalasPadam
  17. CIYnNe,
    Dato' Wee Ka Siong berkata 2,788 GSST tidak mengemukakan dokumen yang lengkap untuk dipertimbangkan bagi mengikuti kursus perguruan dan mereka diberi tempoh sehingga Isnin depan (26 Dis) untuk membuat rayuan.

    "Mereka diberi tempoh sehingga 26 Disember untuk kemukakan dokumen asal dan kami akan terima mereka secara berperingkat," katanya.

    itu kalau rayuan secara individu. kalau melalui PGM, dokumen mesti sampai kpd PGM selewat-lewatnya 21/12/11. Rasionalnya: kalau sampai 21/12/11, kami akan semak dan pos laju ke KPM pd 22/12/11. jadi akan sampai pada 23/12/11. 24n 25 tu dah sabtu ahad, 26 plk cuti krismas sbb ganti 25/12/11 yang jatuh pd ahad

    *memang PGM hanya akan uruskan rayuan untuk ahli sahaja

    BalasPadam
  18. the-choosen-one,
    kalau rayuan melalui PGM, x perlu buat surat.PGM akan sediakan surat rayuan utk dihantar bersama dokumen

    BalasPadam
  19. matliysya_enterprise,
    boleh poskan slip deposit sekali dgn dokumen

    BalasPadam
  20. kalau yg pengalaman setahun boleh buat rayuan tak?

    BalasPadam
  21. Nur_hidayat,
    copy n paste maklumat transaksi dan email kpd bendahari PGM
    @
    print maklumat transaksi dan pos bersama dokumen utk rayuan

    BalasPadam
  22. nk tya..klo tempoh bkhidmat jan 2009-dis 2010 xlayak ke? xpahamla dgn syarat yg sampai jun 2010 tu..boleh jelaskn x wani?

    BalasPadam
  23. farizal,
    Dato' Wee Ka Siong berkata 2,788 GSST tidak mengemukakan dokumen yang lengkap untuk dipertimbangkan bagi mengikuti kursus perguruan dan mereka diberi tempoh sehingga Isnin depan (26 Dis) untuk membuat rayuan.

    "Mereka diberi tempoh sehingga 26 Disember untuk kemukakan dokumen asal dan kami akan terima mereka secara berperingkat," katanya.

    * kena kemuka dokumen asal

    tp apapn, boleh cuba dan nyatakan kenapa anda pos salinan dokumen tersebut.

    alamat:
    Bahagian Pendidikan Guru
    Aras 2-6 Blok E 13
    Kompleks Kerajaan Parcel E
    Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
    62604 Putrajaya

    BalasPadam
  24. lia,
    kalau x lebih umur, layak la tu. buat je rayuan

    BalasPadam
  25. # kepada gstt yang baru nak jd ahli PGM, jika anda nak emai/ pos slip deposit yuran persatuan, sila sertakan nama penuh anda (terutama yg menggunakan alamat email yang tidak sama dengan nama sendiri)

    BalasPadam
  26. dokumen ni nak d tujukan kpd siapa? (nama penuh)

    BalasPadam
  27. najid,
    kalau yang asal lg baik, tp kalau yg salinanpun x pe asal buat pengesahan

    BalasPadam
  28. Nur_Hidayat,
    kalau melalui PGM, tuju kpd

    Persatuan GSTT Malaysia (PGM)
    alamat.....

    BalasPadam
  29. Wani,
    -->"Bagaimanapun, katanya, disebabkan kumpulan itu komited terhadap sistem pendidikan negara, maka kementerian menawarkan mereka meneruskan perkhidmatan secara "contract of service".

    "Contract of service ini tidak dibuat untuk jangka panjang...secara berperingkat dan boleh diperbaharui mengikut keperluan pada ketika itu," katanya."

    COS ni, nk kena apply ke diorang sendiri offer? sy COS 2011 pon xdpt..
    bukan ape, sy taw, by right kena utamakan yg 2thn dan keatas, tp before ni, KPM kata, yg balance akan ditawarkan kursus selepas yg batch 2thn ni lepas.tup2, kata yg ni yg 1st n last..sy cuma suarakan kerisauan, klo da top management sume 2thn n dapat,nasib kami yg 1thn ni :(

    BalasPadam
  30. assalamualaikum...
    saya dah buat semakan dan nama saya tiada dlm senarai. saya dah berkhidmat sbg GSTT pd thn 2010 dan 2011. adakah saya layak untuk buat rayuan? sebab saya tgk semula syarat kelayakan yg mana 2011 tak diambil kira..harap dapat bg maklum bls...terima kasih

    BalasPadam
  31. salam..wani..
    saya telah pos dkmen saya ke pgm arini...besar harapan saya jika pihak pgm dpt membantu..saya jgk sertakan sekali bukti pembyran duit ahli pgm...terima kasih

    BalasPadam
  32. Assalamulaikum Wani,

    Saya dh hantar melalui pos express hari ini dan dijangka sampai ke Malim Nawar pd 22/12. Harap wani dapat maklumkan penerimaan melalui SMS ke no telefon yg saya sertakan.. many thanks..

    BalasPadam
  33. Salam..

    Sy da pos dokumen hari ni beserta yuran keahlian RM10 atas nama Persatuan GSTT Malaysia.. no tracking EM017762678MY.. tq

    BalasPadam
  34. Calon GSTT Mod Sepenuh masa (Mengandung)

    Mohon Perhatian dan Ehsan pihak atasan berkaitan berkenaan isu ini

    Saya mewakili isteri saya yang tengah mengandung dan juga calon-calon guru GSTT lain yang mendapat tawaran mengikuti pengajian perguruan Mod Sepenuh Masa merayu supaya pihak yang berkenaan memberi pertimbangan sewajarnya kepada calon dalam situasi di atas.

    Setelah menanti dengan agak lama dan keputusan yang entah tiada penghujungnya, akhirnya berita yang ditunggu-tunggu kunjung tiba. Bersyukur teramat sangat ke hadrat Ilahi apabila mendapat tahu isteri berjaya ditawarkan pengajian tersebut. Namun timbul sedikit kebimbangan sekiranya tawaran akan ditarik balik apabila pihak berkenaan mendapat tahu bakal calon ini dalam situasi hamil atau mengandung. Jadi, mohon ehsan kepada pihak yang berkaitan, supaya memberi sedikit kelonggaran kepada calon-calon dalam situasi ini kerana penantian mereka menunggu berita gembira seperti ini agak lama namun setelah diperolehi pula wujud kemungkinan direnggut sekelip mata. Ramai yang tidak menduga dan merancang sebaiknya kerana tarikh khusus penyerapan ini tidak dimuktamadkan sepenuhnya sehinggakan semuanya ternanti-nanti dan Tuhan mungkin lebih adil dan pemurah memberikan pula "rezeki" dalam tempoh tersebut. Saya pasti ramai calon dalam situasi ini berasa serba salah sehinggakan ada yang memikirkan perkara yang tidak sewajarnya untuk membuat pilihan antara anak dan kerjaya. Satu penantian dalam tempoh yang agak lama dan semoga kegembiraan mendapat khabar tawaran ini berterusan dan tidak tergendala. Mohon pihak yang berkaitan merealisasikannya kerana saya pasti calon-calon yang dalam situasi ini pasti teruja untuk menceburi bidang perguruan ini dengan meraihkannya melalui majlis dan doa kesyukuran. Mudah-mudahan apa yang selalu diperkatakan orang "rezeki anak" itu menjadi kenyataan.

    BalasPadam
  35. Salam,

    Alamat Emel sy lauraleonny@yahoo.com, sy baru register jd ahli hari ni.. payment keahlian RM10 d buat cash disertakan bsama dokumen rayuan.. dijangka tiba pd 22/12 ni..

    Mohon bantuan PGM atas isu GSTT ni ye.. tqvm

    BalasPadam
  36. Salam... wani, saya norhayati amin dah hantar semua dokumen untuk proses rayuan GSTT ambilan disember 2011.. dokumen tu sya poskn td pg... insyallah esok petang sampailah tu tetapi saya baru je isi borang keahlian hari ni.. esok pg saya akan bank in kn yuran keahlian dan resit tu saya akan emel kn kpd wani ye.. tq byk2 kerana usaha kalian utk memperjuangkan nasib gstt...

    BalasPadam
  37. Saya dah poskan semua dokumen untuk rayuan,bersama slip transaksi pembayaran untuk keahlian..dijangka sampai 22/11 ini. Minta kerjasama pihak pengurusan PGM untuk inform saya melalui sms dengan no hp yang disertakan. Surat rayuan pun saya dah sediakan tetapi kalau PGM sedia membantu untuk menguruskan surat tersebut saya sangat berterima kasih.Harap PGM memperjuangkan nasib ahli2 tidak kira yang baru mendaftar atau pun yang lama. Mohon update setiap info terkini dari KPM di blog ini..kerana kami di Sarawak susah untuk berhubung terus dengan pihak di Putrajaya. Dah buat semakan untuk hari kedua masih lagi tidak tersenarai sedangkan kawan yang 1 tahun pun dapat saya yang berpengalaman 5 tahun pun tak dapat..Thanks..

    BalasPadam
  38. salam saye dah pos dokumen rayuan berserta bukti pembayaran ahli rm10 hari ni..

    my tracking numb LD12 633 268 8MY
    NUR AIN BINTI ABDUL KADIR

    tqvm

    BalasPadam
  39. salam
    wani, saya Azuwaniza bt Abd Rahman dah pos express dokumen n slip pembayaran keahlian.hope dapat hubungi saya bila dokumen tersebut diterima..0125878165

    BalasPadam
  40. Saya telah menghantar dokumen-dokumen yang telah disahkan ke alamat PGM pada petang tadi dengan menggunakan Pos Laju.

    Saya berharap agar PGM dapat memaklumkan kepada saya sekiranya surat saya telah tiba pada hari yang telah ditetapkan.

    BalasPadam
  41. salam wani..tlg la suarakan bg pihak yg mengandung...tlgla...ni je peluang yang ada...kecewa kalaw x dpt..

    BalasPadam
  42. As-salam...wani, saya dah register jd ahli hr ni dan byr keahlian. pagi esok(21/12/2011) sy akan pos ekspresskn dokumen tersebut dan sepatutnya sampai pada pihak PGM 22hb..

    Harap PGM dapat membantu...tqvm

    BalasPadam
  43. Salam wani...saya telah pun join group nie n menghantar dokumen rayuan...harap wani dapat membantu...walaupon pengalaman hanya 1 tahun pd 2010,sy ingin mencuba utk rayuan...

    BalasPadam
  44. salam, tahniah kepada semua yang berjaya. tahniah dan teima kasih kepada seluruh barisan kepimpinan PGM yang telah memperjuangkan nasih ahli. saya tidak tepilih dan hanya berkhidmat setahun sahaja sbg gstt dan telah poskan dokumen untuk rayuan kepada PGM untuk dimajukan kepada BPG, KPM. saya harap dokumen saya sempat sampai pada petang ini. saya harap rayuan berkumpulan dan melalui PGM akan mendapat perhatian sewajarnya daripada KPM. mohon jasa baik wani dan rakan membantu kami yang pengalaman kurang 2 tahun mandapatkan tempat sekiranya masih terdapat kekosongan kerana kami juga masih belum mendapat pekerjaan yang tetap disamping telah mempunyai isteri dan anak-anak.

    BalasPadam
  45. Saya ada kekeliruan disini, harap PGM dapat suarakan kepada KPM bagi pihak semua ahli:
    1) Mengapa hampir semua gstt berpengalaman 3-5 tahun ke atas tidak dapat diserap?
    2) Mengapa gstt 1 hingga 1 tahun lebih hampir di semua sekolah di bahagian sarikei, sarawak semua nya dapat diserap?
    3) Saya menerima panggilan dari KPM mengatakan surat pengesahan saya x lengkap.kalau x faks saya x dapat laapor diri.keesokannya saya terus faks tapi bila buat semakan hari ketiga hari ini masih lagi harap maaf nama anda tiada dalam senarai sedangkan panggilan telefon pihak KPM "lapor diri" cukup menyakinkan saya.
    4) Kalau saya memang tak ada peluang mengapa panggil kami untuk semakan dokumen dari sarikei ke kuching ambil masa 8 jam?

    BalasPadam
  46. SALAM...
    Saya telah menghantar dokumen-dokumen yang telah disahkan ke alamat PGM semalam dengan pos laju... dan saya telah mendaftar sebagai ahli PGM semalam dan telah membuat pembayaran ahli baru sebentar tadi....saya menggunakan interbank funds transfer...saya akan emailkan butiran transaction saya kepada PGM...

    Saya berharap agar PGM dapat memaklumkan kepada saya sekiranya surat saya telah tiba pada hari yang telah ditetapkan... 013-4195373 (LILY IZWANA BT. MOHD MUSTAZA)

    BalasPadam
  47. salam.. wani, saya dah byr yuran keahlian sbyk rm10 d CIMB pg td jam 9.25 am... mcm mne nak emel kn resit tu..

    BalasPadam
  48. Tahniah usaha anda amat besar kemungkinan beroleh kejayaan hendak-Nya...AJK PGM (amir hamzah)

    BalasPadam
  49. wani...tolong perjuangkn juaga nasib saya..saya antara yang tidak tersenarai dalam semakan dokumen..semalam kol bpg depa cakap rayuan ni cuma bagi mereka yang gagal dalam semakan dokumen sahaja..so saya tak leh wat rayuan tersebut..ini tak adil..saya mencukupi syarat..3 thun khmat..umur 28..depa kata mayb jpn tcicir nama nama sata tuk anta ke bpg..semasa tuk semakan dokumen..ini bukan salah saya..ini kelalaian jpn..so hope dapat tolong saya...td tgk di kelab gstt..ramai yang dah berjaya bila check semual result arini....namun nama saya tetap tiada...harap pgm membantu...

    BalasPadam
  50. Assalammualaikum terima kasih banyak2 kepada PERSATUAN GSTT M'SIA kerana bertungkus-lumus memperjuangkan nasib GSTT seluruh MALAYSIA hanya AllahS.W.T yang dpt membalasnya.Jika memerlukan sebarang pertolongan insyallah sy akan bantu. Suka slogan Persatuan~KITA HANYA MEMPERJUANGKAN NASIB KITA, HANYA KITA SAHAJA YANG TAHU MASALAH KITA, JADI BERSATULAH DEMI SATU TUJUAN YANG SAMA.~dr Norafizan Bt. Mohd Yusoff

    BalasPadam
  51. assalamualaikum..sedih..walau semua syarat lepas..tapi nama tidak dalam senarai.. mengajar dekat 3 tahun, mana yg setahun pon ada yg dapat.kenapa tak dahulukan yg lbeh lama? siapa yg nak bela nasib kami yang 'tercicir' namanya ni? :(

    (saya dah jadi ahli PGM =) ) jazilah

    BalasPadam
  52. as-salam...kenape saya masih belum menerima pengesahan sbg ahli persatuan yer ...wani.

    BalasPadam
  53. as-salam..rayuan sudah dibuat. saya gagal mendapatkan penempatan. sy dan rakan2 sanggup merancang keluarga supaya tidak mengandung dan dpt melanjutkan perguruan....dr 2006. tp masih gagal. yg mengandung thn ni boleh pulak diberi kelonggaran ...jd dimna silapnya,...seorg kwn sy dulu dapat tawaran tp doktor sah kan die mangandung, pihak u terus terminate die...smpai skrg dia pun masih merancang... kami cuma tggl setahun je lg....thun depan dah Expired....apa yg jd pd gstt yg tercicir??!

    BalasPadam